Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Vragen bij kwaliteit 400.000 mondmaskers Leiestreek

Vragen bij kwaliteit 400.000 mondmaskers Leiestreek
Lokaal @ Vlaams Belang

Loskomende rekkers, zwarte vlekken, niet of nauwelijks aansluitend, veel te kleine en te grote maskers: er bereiken Vlaams Belang verschillende meldingen en vragen rond de kwaliteit van de geleverde mondmaskers in de Leiestreek. De maskers maken deel uit van een groepsaankoop van 300.000 à 400.000 maskers door vijftien Zuid-West-Vlaamse gemeentes. Burgemeester Van Quickenborne (Open VLD) nam met Stad Kortrijk de rol op van aankoopcentrale. Eerder bleek al dat 100.000 roze mondmaskers uit deze aankoop niet strijkbestendig waren, dat in strijd met de bijgeleverde instructies.

Vlaams Belang vraagt onmiddellijke inzage in de testrapporten van deze mondmaskers”

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


Burgemeester Van Quickenborne stelde nochtans in de Krant van West-Vlaanderen: “Ze (de mondmaskers, nvdr.) zijn bovendien getest en helemaal veilig bevonden". Raadslid Carmen Ryheul van Vlaams Belang stelde eerder al vragen op de gemeenteraad over de kwaliteit van de mondmaskers. Fractieleider Wouter Vermeersch: “Vlaams Belang kan zich uiteraard zelf niet uitspreken over de kwaliteit en vraagt daarom onmiddellijke inzage in de testrapporten van deze mondmaskers om de uitspraak van de burgemeester te toetsen.” Bovendien heeft de partij een uitgebreide reeks schriftelijke vragen ingediend. In het belang van de volksgezondheid vraagt Vlaams Belang het Kortrijks stadsbestuur om deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden en de antwoordtermijn van vier weken niet uit te putten (zoals de slechte gewoonte is in Stad Kortrijk). 


Als een product een risico vertoont, moet Economische Inspectie hiervan onmiddellijk op de hoogte worden gebracht. Vlaams Belang heeft ondertussen de ontvangen meldingen overgemaakt en vraagt de vijftien lokale besturen om samen te werken met de autoriteiten bij acties om risico’s te vermijden verbonden aan de geleverde mondmaskers. De kwaliteitsafdeling van de Federale Overheidsdienst Economie is ondertussen een dossier gestart.

Carmen Ryheul en Wouter Vermeersch