menu
Word Lid
VB wil verbod afhaling ramadanmaaltijden moskee

In Kortrijk is er een discussie ontstaan over de zogenoemde iftarmaaltijd tijdens de ramadan van de moslims die morgen start. Omdat er niet samen mag gegeten worden, heeft de Kortrijkse moskee ervoor gezorgd dat maaltijden kunnen afgehaald worden. Vlaams Belang wil dat de corona-maatregelen voor alle inwoners gelijk worden toegepast en het afhaalpunt wordt verboden.

Het afhaalpunt in de moskee moet worden verboden en wij verwachten dat de politie zal optreden, zoals wordt opgetreden tegen alle Kortrijkzanen die de corona-maatregelen overtreden.”

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


De ramadan is de vastenmaand bij de moslims en de iftar is de maaltijd die 's avonds, na zonsondergang, wordt gegeten. Meestal wordt die in groep gegeten met veel gezinnen en vrienden. Omdat dat nu niet mag volgens de coronamaatregelen, plant de moskee van Kortrijk iftarmaaltijden aan te bieden voor afhaling. De islamitische en culturele vereniging Atakwa Kortrijk zette op vrijdag 17 april 2020 volgende op sociale media: "Behoeftigen kunnen zich aanmelden bij de moskee om iftarmaaltijden af te komen halen!" Het bericht werd door de moslimvereniging verwijderd nadat Vlaams Belang Kortrijk de aankondiging ter sprake bracht op de gemeenteraad van maandag 20 april 2020.

Wouter Vermeersch, fractieleider Vlaams Belang: “Ik heb afgelopen maandag op de gemeenteraad burgemeester Van Quickenborne ondervraagd over het afhaalpunt in de moskee. Zoals wel vaker het geval is, wou de burgemeester niet antwoorden op onze vragen. Ondertussen contacteerde ik ook de Korpschef van politiezone VLAS. Hij liet weten onze melding af te toetsen aan het ministerieel besluit en de corona-infolijn van de federale overheid. Ik heb ondertussen zelf ook de infolijn gecontacteerd en meen begrepen te hebben dat het helemaal niet de bedoeling is dat religieuze verenigingen in corona-tijden nieuwe activiteiten ontwikkelen zoals afhaaliftars. Het is enkel wettelijk geregeld dat restaurants zich herorganiseren voor afhaalmaaltijden. Voor gebedshuizen is dat niet wettelijk geregeld en voorzien. Het geeft ook aanleiding tot samenscholing en niet-essentiële verplaatsingen. Het afhaalpunt in de moskee moet worden verboden en wij verwachten dat de politie zal optreden, zoals wordt opgetreden tegen alle Kortrijkzanen die de corona-maatregelen overtreden.

Vlaams Belang Kortrijk wijst er ook nog op dat de Antwerpse crisiscel, afgelopen vrijdag, na de update van de Nationale Veiligheidsraad besloten heeft om meeneemiftars tijdens de ramadan in Antwerpen te verbieden.


Wouter Vermeersch

Fractieleider gemeente- en politieraad

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF