menu
Word Lid
VB rolt Kortrijks economisch herstelplan uit

Vlaams Belang Kortrijk heeft drie concrete voorstellen neergelegd om de koopkracht te stimuleren en de lokale economie terug op gang te trekken na de coronacrisis.

Het is belangrijk dat we vandaag reeds het postcorona-tijdperk voorbereiden. In tegenstelling tot andere steden en gemeenten hebben we in Kortrijk te weinig initiatieven gezien en dus trekt Vlaams Belang aan de kar. Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen.”

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


Wouter Vermeersch, fractieleider Vlaams Belang Kortrijk: “De gevolgen van de coronadreiging zijn te voelen tot in de straten van onze stad en onze deelgemeenten. Niet te verwonderen want net daar bevindt zich het fijnmazig netwerk van handel, sport, ontspanning, cultuur en sociale omgang. De Kortrijkzanen spannen zich massaal in om zich aan de maatregelen te houden. Zorgkundigen en hulpdiensten staan in de frontlinie voor ons. Dat verdient ons respect en onze aanmoediging. Als beleidsmakers is het belangrijk om nu reeds te werken aan de koopkracht van de Kortrijkzanen en de heropstart van de lokale economie. Als Kortrijk écht de ambitie heeft om de beste stad van Vlaanderen te worden, dan bereidt men beter de onzekere toekomst voor.

Vlaams Belang legt drie constructieve maatregelen ter stemming voor op de gemeenteraad van maandag 20 april 2020 om onze (kwetsbare) burgers en lokale zelfstandigen te ondersteunen: 

1. Kortrijk cadeaubon 

Het bestaande systeem van de ‘Kortrijk cadeaubon’ moet worden uitgebreid. Concreet wil Vlaams Belang iedere inwoner van Kortrijk een ‘Kortrijk cadeaubon’ ter waarde van 25 euro geven die kan worden gebruikt bij de handelaars in onze stad en onze deelgemeenten. Een gemiddeld gezin van vier personen kan zo de som van 100 euro lokaal besteden. Zo veel mogelijk lokale handelaars worden aangeschreven om deel te nemen aan de ‘Kortrijk cadeaubon’. Het initiatief kost eenmalig 1,925 miljoen euro (77.000 inwoners x 25 euro). Dat moet een schokeffect teweegbrengen en de lokale economie reanimeren. Het voorstel is haalbaar en betaalbaar. Ter vergelijking: de eenmalige kost van het volksrestaurant aan de Doorniksetunnel overschreed 8 miljoen euro. Het stadsbestuur geeft ook meer dan 1,5 miljoen euro per jaar uit (niet eenmalig dus) aan het nieuw zwembad en 0,5 miljoen euro per jaar aan dringende medische hulp voor illegalen. Desnoods moeten megalomane projecten wijken. 

2. Uitbreiden coronapremie 

Het stadsbestuur heeft een extra premie van 1.000 euro toegekend aan alle restaurants en cafés die moeten sluiten. Maar ondertussen dienden heel wat meer handelszaken de deuren te sluiten. Vlaams Belang vindt dat álle getroffen ondernemers in onze stad gelijk moeten worden behandeld en de premie van 1.000 euro dus moet worden uitgebreid. 

3. Schrappen en bevriezen lokale taksen 

Een reeks lokale taksen voor specifieke sectoren werd in het kader van de corona-maatregelen reeds geschrapt. Vlaams Belang vraagt dat álle lokale belastingen en retributies worden nagezien om te kijken welke daarvan (tijdelijk) voor een aantal maanden of zelfs het hele jaar kunnen worden opgeschort of kwijtgescholden.

Wouter Vermeersch

Fractieleider gemeente- en politieraad

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF