menu
Word Lid
“Stop met wegkijken”

Op sociale media zijn opnieuw beelden opgedoken van zwaar en zinloos geweld, dit keer in Kortrijk. Een jongen die staat te bellen, wordt door een allochtoon van een trap geduwd, geschopt en geslagen. Hij krijgt ook een trap tegen het hoofd. Dit slechts enkele dagen na een gelijkaardig geval van zinloos geweld in Puurs. "Politici moeten stoppen met weg te kijken van de problemen", zeggen Wouter Vermeersch en Carmen Ryheul.

Hoe kunnen we minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) ernstig nemen als hij het geweld zijn in eigen stad niet onder controle krijgt”

Wouter Vermeersch en Carmen Ryheul (Vlaams Belang)


Dit zijn schokkende beelden van de multiculturele samenleving in Kortrijk”, reageert Vlaams Belang-parlementslid Wouter Vermeersch uit Kortrijk, die de beelden dinsdagochtend deelde. “Ik heb de politie onmiddellijk op de hoogte gebracht van de feiten en ook gevraagd om een onderzoek naar de daders te starten. Dankzij de beelden op sociale media en de camerabewaking in het station moeten die daders makkelijk op te sporen zijn. Wij rekenen erop dat het parket strenge straffen zal opleggen.

Straffeloosheid

Vlaams Belang Kortrijk roept politici op om niet langer weg te kijken van het probleem. “Hoe kunnen we minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) ernstig nemen als hij het geweld zijn in eigen stad niet onder controle krijgt. Er kan geen plaats zijn voor Antwerpse of Brusselse toestanden in onze stad. Er bestaat een gevoel van straffeloosheid bij die ‘jongeren’. Je ziet steeds dezelfde mensen wegkomen met allerhande baldadigheden”, aldus Vermeersch.

Moederhart

Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) richt zich ook rechtstreeks tot Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester – Open VLD), de nieuwe burgemeester van Kortrijk: “Ik doe een beroep op het moederhart van de nieuwe burgemeester: onze kinderen moeten veilig de trein kunnen nemen. Dit soort geweld door bepaalde groepen jongeren kunnen en mogen we niet langer tolereren.” De partij is ook van mening dat dit zoveelste incident een grotere problematiek blootlegt. “De criminaliteit in Kortrijk is sinds het aantreden van het nieuw bestuur met maar liefst 26,4 procent gestegen. Daarom is het belangrijk dat de leefbaarheid en veiligheid in onze stad absolute prioriteit worden. De angst moet van kamp veranderen: het zijn die vechtersbazen die schrik moeten hebben om gepakt te worden door politie en justitie en niet onze weerloze jongeren om buiten te komen”, besluit Ryheul.

Opgepakt en opnieuw vrijgelaten

De politie startte een onderzoek en kon aan de hand van camerabeelden de dader identificeren. Het blijkt te gaan om een 16-jarige jongeman van buitenlandse origine. Hij werd opgepakt, verhoord en voorgeleid bij de jeugdrechter, maar werd inmiddels ook alweer vrijgelaten.

Wouter Vermeersch reageert ontgoocheld, maar benadrukt dankbaar te zijn voor het goede optreden van de politie. “We willen in de eerste plaats de Kortrijkse politie bedanken om op onze vraag zo snel een onderzoek te starten”, aldus Vermeersch. “Binnen enkele uren werd de dader geïdentificeerd en opgepakt, dat is een goede zaak. Wat we echter vreesden, was natuurlijk dat de dader snel weer op vrije voeten zou zijn. Dat wordt nu door het parket bevestigd.” 

Vlaams Belang bekijkt of ze de straffen voor slagen en verwondingen bij jongeren kunnen verstrengen, zegt Ryheul. “Vlaams Belang vraagt strenge straffen. Het parket laat weten dat plaatsing in een gesloten instelling niet kan voor slagen en verwondingen. Wij gaan nu in het Vlaams parlement bekijken of we de regelgeving daaromtrent kunnen aanpassen.


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF