Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Rechtstreekse verbinding Kortrijk-Gent-Brussel

Rechtstreekse verbinding Kortrijk-Gent-Brussel
Lokaal @ Vlaams Belang

Vlaams Belang pleit voor een versnelde vervanging van verouderde treinstellen en een rechtstreekse treinverbinding Kortrijk-Gent-Brussel.

Wouter Vermeersch: “Het wordt hoog tijd dat de NMBS de 21ste eeuw binnenstapt met een comfortabele, veilige en stipte dienstverlening. Zo moet er een snelle rechtstreekse verbinding Kortrijk-Gent-Brussel komen en dienen de versleten treinstellen te worden vervangen.

Maandag 1 juli 2019 werden de krachtlijnen van het NMBS-vervoersplan 2020-2023 in West-Vlaanderen voorgesteld. Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch stelde jammer genoeg vast dat aan de verzuchtingen van heel wat West-Vlaamse treinreizigers wellicht opnieuw niet zal worden tegemoetgekomen. “Tot mijn spijt heb ik ook moeten vaststellen dat het Kortrijkse stadsbestuur, in tegenstelling tot de andere West-Vlaamse centrumsteden, haar kat stuurde naar dit belangrijke inspraakmoment rond de vervoersplannen van de NMBS”, stelt Vermeersch.

Sneltreinen

Voor Kortrijk en Zuid-West-Vlaanderen is het belangrijk dat de piste van een rechtstreekse verbinding Kortrijk-Gent-Brussel wordt onderzocht”, vervolgt Vermeersch. “Dit komt ook de reizigers van midden-West-Vlaanderen en de Westhoek ten goede. Op deze manier kan men vanuit Kortrijk op minder dan een uur in Brussel staan.
De NMBS liet maandag verstaan dit voorstel in de komende maanden te zullen onderzoeken. De bestaande verbindingen vanuit Kortrijk naar Brussel-Centraal nemen 70 tot 80 minuten in beslag. De huidige verbinding Kortrijk – Gent-Sint-Pieter, mét tussenstop in Waregem neemt 26 minuten in beslag. De rechtstreekse verbinding Gent-Sint-Pieter – Brussel-Centraal duurt 37 minuten. Met een rechtstreekse verbinding zonder tussenstops moet het dus mogelijk zijn om in minder dan een uur in Brussel-Centraal te staan.

Boemeltreinen

Als pendelaar stel ik zelf dag in, dag uit vast dat er nog heel wat sterk verouderde treinstellen worden ingezet op verbindingen van en door Kortrijk”, vervolgt Vermeersch. “Dit gaat niet alleen ten koste van het comfort, maar geeft ook aanleiding tot heel wat pannes en bijhorende vertragingen.
De NMBS liet maandag verstaan dat deze rijtuigen vanaf volgend jaar (2020) geleidelijk en uiterlijk 2023 buiten dienst worden gesteld door nieuw materieel (M7-dubbeldekrijtuigen).

De Kamerleden van het Vlaams Belang zullen de volgende maanden de West-Vlaamse projecten van het vervoersplan 2020-2023 kritisch onder de loep nemen en blijven aandringen op noodzakelijke correcties ten bate van de West-Vlaamse treinreizigers.

Wouter Vermeersch, Federaal Volksvertegenwoordiger Vlaams Belang

Wouter Vermeersch, Federaal Volksvertegenwoordiger