menu
Word Lid
Politie Kortrijk 15 procent onderbemand

KORTRIJK / KUURNE / LENDELEDE - De politiezone VLAS is zwaar onderbemand. Er zijn minstens 40 mensen tekort en bovendien neemt het aantal taken steeds meer toe. Zo zal politiezone VLAS bijstand leveren in de strijd tegen de illegale migratie in zone Westkust.



Steeds meer taken met minder mensen vervullen, betekent dat onze politiemannen en -vrouwen overbelast geraken. Dat weegt op een politiewerking en heeft ook sociale gevolgen voor de agenten zelf. Het moet een absolute politieke prioriteit worden om dat tekort op korte termijn op te vullen.”

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)

15 procent tekort

Uit nieuwe cijfers die politieraadslid en federaal parlementslid Wouter Vermeersch opvroeg bij de voorzitter van het politiecollege Vincent Van Quickenborne (Open VLD), blijkt dat het operationeel kader van politiezone VLAS (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) 232 personen telde eind 2019, waarvan 228,7 voltijdse betrekkingen. Dat terwijl voor de zone Kortrijk, Kuurne en Lendelede een formatienorm van 271 personen werd vastgelegd (politieraad 27 oktober 2003). Dat is dus een tekort van 14,4 procent wat personeel betreft of 15,6 procent voltijdse betrekkingen. Ter vergelijking: in juli 2018 waren er nog 248 operationele medewerkers actief. 

Illegale migratie

Binnen het samenwerkingsprotocol WVL4 wordt er samengewerkt tussen de zones Vlas, Westkust (Koksijde, De Panne, Nieuwpoort), Polder (Diksmuide) en Riho (Roeselare). Afgelopen maandag 20 januari 2020 had Vermeersch een persoonlijk gesprek met de burgemeester van Koksijde en de korpschef van politiezone Westkust Nicholas Paelinck naar aanleiding van een actie rond het asielcentrum in Koksijde. Vermeersch: “De Westkust zal in de strijd tegen de illegale migratie (aan de grens, langs de snelwegparkings, in de haven van Nieuwpoort,….) binnen de WVL4 ook versterking krijgen van politiezone VLAS. Het toont nog maar eens aan dat het takenpakket van onze agenten steeds verder toeneemt. En vergis u niet, dat zijn geen opdrachten zonder risico voor onze agenten.

De lat lager leggen

Als we de personeelsnorm niet halen, dan verlagen we die toch gewoon? Dat moeten de drie burgemeesters gedacht hebben, maar dat was buiten het Vlaams Belang gerekend. De formatienorm werd op de politieraad van 27 januari 2020 verlaagd van 271 naar 261 personen. Vermeersch: "Wij moeten zowat de enige politiezone zijn in dit land die stelt dat we met 10 personen minder het werk kunnen doen, ondanks het sterk toegenomen takenpakket." Vlaams Belang kon uiteraard niet akkoord gaan met deze verlaging met 10 personen en stemde dus als enige partij tegen het lager leggen van de lat.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF