Met het initiatief ‘Women’s Sport’ heeft Kortrijk het gescheiden sporten ingevoerd. Dat brachten verschillende boze Kortrijkzanen aan het licht.
Sinds 2016 is Kortrijk gestart met een project voor het geleidelijk invoeren van sporten uitsluitend voor vrouwen. De vrouwen die vragen om in publieke sportcentra van de stad te kunnen sporten, zonder aanwezigheid van mannen, zijn overwegend islamitisch. Hun geloofsovertuiging verbiedt hen immers om zich in sportkledij te vertonen aan mannen. Medewerkers van de stad pleegden hierover overleg met de moslimgemeenschap.
De bal ging aan het rollen toen verschillende mannen sinds september 2017 de toegang werden ontzegd tot hun favoriete sportzaal. Hun gewoonlijke sporturen werden afgeschaft en moesten plaats ruimen voor gescheiden sport voor vrouwen. Ook vrouwelijke werknemers van de sportdienst klagen de situatie aan. Op de gescheiden sporturen mogen namelijk alleen vrouwelijke medewerkers aanwezig zijn, wat de werkdruk voor hen verhoogt.
Er kwam een jaarbrochure en een besloten facebookgroep onder de misleidende titel ‘Women’s Sport Kortrijk’. Naast alledaagse onderwerpen worden er in de besloten groep van Stad Kortrijk ook evenementen georganiseerd als “Gezonde Ramadan” en gepraat over halalvoeding.
Er worden door stadsmedewerkers ook instructies gegeven over toegestane zwemkledij, hoe een lichaambedekkend zwempak kan worden aangekocht, de aanwezigheid van mannelijke redders en inkijk via de cafetaria of camera’s. Daaruit lijkt een burkini in één stuk toegelaten, maar een zwemshort onder de knie niet.
Bijzonder aanstootgevend is ook dat er een tekening wordt gedeeld door de verantwoordelijke van Stad Kortrijk met een vrouw in boerka/nikab onder de titel “Happy Girls day”. In België zijn de boerka en nikab wettelijk verboden sinds 2011.
“Het gescheiden sporten bevordert de integratie niet, wel integendeel, het lijkt een nieuwe vorm van apartheid”, zegt lijsttrekker Wouter Vermeersch. “De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is één van de fundamenten van onze Westerse samenleving. Gezien mannen niet meer binnen mogen en enkel vrouwelijke stadsmedewerkers aanwezig mogen zijn, is er voor ons sprake van discriminatie. Daarom dient Vlaams Belang klacht in bij de genderkamer van de Vlaamse ombudsdienst en het federaal Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.”
Het handig gecommuniceerde ‘Women’s Sport Kortrijk’ is in de praktijk dus een zoveelste toegeving aan de islamitische voorschriften.