menu
Word Lid
Kortrijk: 700.000 € extra voor pamperen migranten

OCMW Kortrijk krijgt bijna 700.000 euro extra voor de intensieve begeleiding van niet-Europese migranten naar werk. De resultaten van die begeleiding zijn nochtans niet goed: de helft van de migranten is nog steeds niet aan de slag.

Duur pamperbeleid voor migranten, zonder garantie op duurzame tewerkstelling, moet vervangen worden door een kordaat integratiebeleid.” 

      Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)

Ondanks de uitgebreide begeleiding die deze migranten krijgen, slaagt een zeer groot aantal van hen er niet in (of wil er niet in slagen) om binnen redelijke termijn een job te vinden. Een traject duurt gemiddeld een jaar. Uit metingen van schepen Philippe De Coene (sp.a) blijkt immers dat over de periode van januari 2018 tot en met november 2019 bijna de helft (46%) van de migranten niet aan de slag is. In het eerste projectjaar waren de cijfers nog vele malen slechter: meer dan twee derde (68%) van de deelnemers raakte niet aan de bak (vast contract, langdurig contract of aaneensluitende tijdelijke contracten).

Of alle migranten die aan de slag gaan effectief aan de slag blijven, is niet bekend. Hoeveel van hen geregistreerd staan als werkonwillige is ook niet gekend. De schepen meent immers dat de achtergrond van de werkzoekende wél relevant is wanneer het erop aankomt persoonlijke begeleiding aan te bieden, maar niet bij het beoordelen van de werkwilligheid van deze doelgroep.

Volgens Wouter Vermeersch maken deze cijfers andermaal duidelijk dat de bewering dat de huidige migratie een oplossing is voor de krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt, een fabeltje is. Wouter Vermeersch: “De krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt blijft toenemen. Onze Kortrijkse ondernemingen smeken om mensen. Toch blijft de werkloosheid bij migranten torenhoog. Kortrijk gaat er nu nog eens bijna 700.000 euro tegenaan gooien. Echter, tegenover deze hoge factuur voor de belastingbetaler staan slechts beperkte resultaten. Wie naar Kortrijk geïmmigreerd is, moet niet gepamperd worden, maar moet op zijn verantwoordelijkheid gewezen worden. Het moet in de eerste plaats de immigrant zelf zijn die initiatieven neemt door onze taal te leren, in te burgeren en een job te zoeken. De belastingbetaler moet daar niet voor opdraaien.

De factuur van het nieuwe project die werd goedgekeurd op de gemeenteraad, is erg hoog: 678.185,88 euro. Het enorme bedrag werd kritiekloos, op Vlaams Belang na, goedgekeurd door álle Kortrijkse politieke partijen. Het project is voor 40 procent gesubsidieerd door het Europees Sociaal fonds (ESF) en 40 procent door het Vlaams Cofinancieringsfonds.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF