Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Infoavond megamoskee: "islamitische monoloog"

Infoavond megamoskee: "islamitische monoloog"
Lokaal @ Vlaams Belang

KORTRIJK - Het breed aangekondigde inspraakmoment over de Kortrijkse moskee bleek een eenzijdige monoloog. Op vrijdag 19 maart om 20 uur werd door moslimgemeenschap ‘Atakwa’ een infoavond georganiseerd om de grootste moskee van Vlaanderen uit te bouwen in de oude Bio-Planet aan de Brugsesteenweg. De moskee wil naar eigen zeggen een “goede verstandhouding” met de buurt. Het werd een “monoloog met verbloemde feiten, onbeantwoorde vragen en zelfs regelrechte leugens”, volgens Vlaams Belang Kortrijk.

Dit is misschien wat men binnen de islam onder ‘inspraak’ verstaat, maar niet wat het voor ons hoort te zijn.”

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


Vlaams Belang is niet te spreken over de infosessie. Fractieleider en Kamerlid Wouter Vermeersch: “Het bleek een eenrichtingscommunicatie waar Yassin El Attar (moskee-woordvoerder) en Karim Helalouch (moskee-architect) het hoge woord voerden. Dit is misschien wat men binnen de islam onder 'inspraak' verstaat, maar niet wat het voor ons hoort te zijn. Feiten werden verbloemd, vragen bleven onbeantwoord en er werden zelfs regelrechte leugens verkocht.

VERBLOEMDE FEITEN

Vermeersch: “Zo werd er een historiek en persoverzicht over de moskee in Kortrijk gegeven, waarbij voorbij werd gegaan aan het negatief advies door Staatsveiligheid of de Kortrijkse Syriëstrijders”. Zelfmoordterrorist Abdelmalek Boutalliss bezocht de Kortrijkse moskee regelmatig en leerde er, volgens het magazine Knack, wellicht ook Olivier Calebout (Vlaamse IS-ronselaar en oprichter van Sharia4Kortrijk) kennen. Het negatief advies door de staatsveiligheid blijft overeind zolang er geen nieuwe erkenningsprocedure loopt.

ONBEANTWOORDE VRAGEN

De belofte aan het begin van de infosessie om alle vragen te beantwoorden werd ook niet nagekomen. “Cruciale vragen blijven open: wanneer sluit de moskee in de Stasegemsestraat of is het toch geen ‘verhuis’? Wat met radicale moslims als Bilal Salam en Mohamed Toujgani die geld ronselden voor deze moskee? Ik zag ook vragen van Kortrijkzanen passeren over welke activiteiten en ruimtes van dit zogenaamd ‘religieus en cultureel centrum’ toegankelijk zullen zijn voor holebi's. Allemaal ongemakkelijke waarheden die snel uit de weg werden gegaan”, aldus Vermeersch.

FLAGRANTE LEUGENS (TAKIYYA - التقية)

Moskee-woordvoerder Yassin El Attar beschuldigde de media ook van het verspreiden van het gerucht dat er een minaret op het gebouw zou komen. Een regelrechte leugen. Atakwa verspreidde zélf afbeeldingen van het gebouw met miranet. Deze werden ondertussen vakkundig bijgewerkt”, kan Vermeersch aantonen met afbeeldingen van Atakwa zelf.

Afbeeldingen van Atakwa - Kortrijkse moskee mét en zonder minaret 

Opvallend nieuw element dat naar voor kwam uit de toelichting is dat het gebouw zeker zal voorzien worden van een gigantische islamitische koepel die het gebouw in de wijde omgeving het aanzicht van een moskee moet geven. “De goede verstaander heeft ook begrepen dat er ‘nu’ geen minaretten komen, maar er werd niet uitdrukkelijk gesteld dat er ‘nooit’ minaretten komen. Er is, als we de woordvoerder mogen geloven, geen financiering door ‘onbekende personen’ of ‘buitenlandse overheden’ (n.v.d.r. alleen de Turkse overheid financiert moskeeën in ons land en dit is geen Turkse moskee, maar een Marokkaanse). Financiering door, bij de moskee gekende, islamfundamentalistische bewegingen of omstreden salafistische geldschieters werd dus niet expliciet uitgesloten”, besluit Vermeersch. “We zijn uiteindelijk niets wijzer geworden van dit promopraatje.

Wouter Vermeersch

Fractieleider Kortrijk

Federaal Volksvertegenwoordiger