menu
Word Lid
Geen subsidies voor Kortrijkse moskee!

Moslimgemeenschap Attakwa uit Kortrijk heeft een erkenningsaanvraag ingediend bij de Vlaamse regering, dat kon Vlaams Belang achterhalen. Het dossier komt binnenkort op het bord van het Kortrijkse stadsbestuur. “Wij zullen ons uitdrukkelijk verzetten tegen de erkenning van moskeegemeenschap Attakwa”, belooft Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), “voor ons geen subsidies aan de islam!

Er mag geen cent van óns belastinggeld vloeien naar de Kortrijkse moskee!”

           Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


De erkenning van moskeeën en andere geloofsgemeenschappen lag enkele jaren stil na controverse over de erkenningsvoorwaarden en het toezicht erop. Eind 2021 werd echter een nieuw decreet (Erkenningsdecreet lokale geloofsgemeenschappen) goedgekeurd door het Vlaams Parlement dat de wetgeving aanpast, waarna nu opnieuw moskeeën en andere geloofsgemeenschappen kunnen worden erkend. Op 11 april 2022 werd een antwoord gepubliceerd van Vlaams minister Inburgering en Gelijke Kansen Somers (Open VLD) op een vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). Daaruit blijkt dat maar liefst 78 islamitische gemeenschappen een erkenningsaanvraag indienden. In Kortrijk gaat het om de islamitische geloofsgemeenschap Attakwa.

VERKORTE PROCEDURE 

De Kortrijkse moslims komen in aanmerking voor een verkorte erkenningsprocedure (beschreven in artikel 67 van het nieuwe decreet), waarbij zij in eerste instantie een geactualiseerd dossier moeten bezorgen aan de Vlaamse regering en waarvan Stad Kortrijk en Provincie West-Vlaanderen in kennis worden gesteld. Stad Kortrijk en Provincie West-Vlaanderen dienen vervolgens binnen de vier maanden een advies af te leveren over de wenselijkheid van de erkenning. 

VERZET VAN VLAAMS BELANG 

Wij zullen ons uitdrukkelijk verzetten tegen de erkenning van islamitische geloofsgemeenschap Attakwa”, zegt Wouter Vermeersch fractieleider in Kortrijk en federaal volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang. “Een moskeegemeenschap die erkend wordt, heeft immers recht op provinciale subsidies en door de federale overheid betaalde imams. Het Vlaams Belang kant zich tegen elke overheidsfinanciering van de islam. De ervaring heeft voldoende aangetoond dat overheidssubsidies geen enkele garantie bieden op gematigdheid of integratie.” 

GEBREK AAN TRANSPARANTIE 

Wij herinneren de politici in het stadhuis er bovendien aan dat de Kortrijkse moskeegemeenschap geen enkele transparantie verschaft over de miljoenenfinanciering van de geplande moskee aan de Brugsesteenweg. Attakwa deed ook een beroep op de salafist Bilal Salam en de uitgezette Molenbeekse imam Mohamed Toujgani om geld te ronselen voor dit megalomane project. En de moskee werd bezocht door zelfmoordterrorist Abdelmalek Boutalliss, die er Olivier Calebout leerde kennen, de Vlaamse IS-ronselaar en oprichter van ‘Sharia4Kortrijk’. Een negatief advies is de enige juiste optie voor het Kortrijkse stadsbestuur”, vindt Vermeersch. “Laat ons niet vergeten dat moskeegemeenschap Attakwa in 2009 ook al een negatief advies kreeg, maar dan van Staatsveiligheid omdat deze een gevaar vormde voor de openbare orde en veiligheid.

Wouter Vermeersch

Fractieleider gemeente- en politieraad


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF