menu
Word Lid
Fransen, Marokkanen, Eritreeërs, Algerijnen vaakst verdacht

KORTRIJK - In de criminaliteitscijfers komen vreemdelingen uit (Noord-)Frankrijk, Eritrea, Marokko en Algerije meest voor. “Minder vreemdelingen betekent wel degelijk minder criminaliteit”, zegt Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

Minder vreemdelingen betekent wel degelijk minder criminaliteit.”

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


(NOORD-)FRANKRIJK, ERITREA, MAROKKO EN ALGERIJE

Op vraag van Wouter Vermeersch bezorgde minister Pieter De Crem de top vijf van nationaliteiten van de verdachten van misdrijven in Kortrijk voor 2018 en 2019. Van de buitenlandse nationaliteiten leveren (Noord-) Frankrijk, Eritrea, Marokko en Algerije de meeste verdachten. Het gaat voornamelijk om misdrijven inzake drugs, diefstal, afpersing en vreemdelingenwetgeving. Opvallend is dat het aantal verdachten van elke nationaliteit stijgt van 2018 naar 2019. Het aantal Marokkaanse verdachten zelfs met 39 procent. Ook het aantal feiten door vreemdelingen zit in stijgende lijn. Bij de Marokkanen en Algerijnen kan een stijging van meer dan 30 procent worden vastgesteld in één jaar tijd.

ONDERSCHATTING DUBBELE NATIONALITEIT
“Uit de cijfers blijkt dat die vreemde nationaliteiten oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Het gaat hier echter niet over allochtonen met de Belgische nationaliteit of met een dubbele nationaliteit. Marokkanen bijvoorbeeld die over de dubbele nationaliteit beschikken, worden in deze statistieken als ‘Belg’ beschouwd”, verduidelijkt Wouter Vermeersch. De gerapporteerde cijfers vormen dus nog een aanzienlijke onderschatting van de realiteit op het terrein.

“CRIMINALITEITSGRAAD VREEMDELINGEN HOGER”
“Uit de cijfers leiden we af dat de criminaliteitsgraad bij vreemdelingen pakken hoger ligt dan bij de autochtone Kortrijkzanen”, stelt Vermeersch. “Wij betreuren dat er geen cijfers bijgehouden worden omtrent de etnische afkomst van de daders. De relevantie van cijfergegevens op basis van nationaliteit wordt immers steeds kleiner door het feit dat heel wat vreemdelingen de Belgische nationaliteit verwerven. De Kortrijkse bevolking bestaat voor 8 procent uit vreemdelingen, maar voor 20 procent uit allochtonen. Cijfers op basis van etniciteit zijn in de strijd tegen de stijgende criminaliteit een noodzakelijk beleidsinstrument. Laat ons daarbij niet vergeten dat de algemene criminaliteit in Kortrijk de afgelopen twee jaar met maar liefst met 26 procent is gestegen en onze Kortrijkse politiezone nog steeds structureel ondermand is”, besluit hij.

BIJLAGE: schriftelijke vraag Wouter Vermeersch aan Pieter De Crem 

Wouter Vermeersch

Fractieleider gemeente- en politieraad

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF