De soap rond de levering van 300.000 mondmaskers door de 15 burgemeesters uit de Leiestreek is ondertussen uitgemond in een compleet fiasco. De beloofde maskers komen niet alleen grandioos te laat, de kwaliteit blijkt ook ondergeschikt aan de prijs en ze zijn ook niet compatibel met de federale filters. Dat blijkt uit vragen van gemeenteraadslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) uit Kortrijk.
Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven”
Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)
Het was de bedoeling van de 15 burgemeesters om alle 305.000 inwoners van de Leiestreek elk een gratis herbruikbaar mondmasker te bezorgen. Het gaat concreet over Kortrijk, Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Menen, Wervik, Deerlijk, Kuurne, Lendelede, Anzegem, Avelgem, Zwevegem, Spiere-Helkijn, Ledegem en Wielsbeke. Wie jonger is dan 13 jaar, krijgt er geen.
Grandioos te laat
Het merendeel van de 300.000 mondmaskers zou worden uitgedeeld voor 30 april 2020. Althans dat werd ons beloofd en stond ook in de notulen van Stad Kortrijk. Echter tot op vandaag heeft geen enkele inwoner van de Leiestreek een mondmasker ontvangen. In het West-Vlaamse Staden kregen de inwoners op 30 april reeds vijf gratis mondmaskers thuis geleverd. Andere steden en gemeenten volgden snel. Maar niets daarvan in de Leiestreek. Dat terwijl sinds 4 mei mondmaskers verplicht zijn op het openbaar vervoer en in bedrijven waar onvoldoende afstand kan worden bewaard. Mondmaskers worden ook aanbevolen bij het winkelen. Medewerkers van Stad Kortrijk, die de opening van de Lange Steenstraat begeleiden, werden op 11 mei zelfs zonder mondmasker en dus onbeschermd op straat gestuurd.
Burgemeester Van Quickenborne (Open VLD), die de ganse operatie leidt, bleef er afgelopen maandag op de gemeenteraad van Kortrijk compleet onbewogen bij. Niet gehinderd door enige hoogdringendheid herhaalde hij onverstoord de leverdatum van “midden mei”. Een concrete datum kwam er niet. De vraag blijft of de beloofde mondmaskers er vrijdag bij de heropstart van de scholen wel zullen zijn? Maar het is ondertussen duidelijk dat zelfs deze laattijdige termijn niet zal worden gehaald. Vlaams Belang kreeg het bericht dat de eerste mondmaskers ten vroegste in de loop van dit weekend zullen worden gebust.
Kwaliteit ondergeschikt
In de criteria die werden opgesteld door de stadsbesturen voor het zoeken van de geschikte leverancier kreeg de prijs 80 punten toebedeeld en de kwaliteit slechts 20 punten. De prijs primeerde dus op de kwaliteit bij het toewijzen van de opdracht. In de Stad Gent was het net omgekeerd. Daar werd gekozen voor het model dat het best scoorde op kwaliteit én draagcomfort. Op gerichte vragen van Vlaams Belang hoe de kwaliteit zal worden gewaarborgd en gecontroleerd, kwam echter geen antwoord.
Twee derden van de bestelde mondmaskers zijn gemaakt uit katoen, een derde uit polyester. Volgens de apotheken en experten kan de doeltreffendheid van vooral katoen om virussen tegen te houden in vraag worden gesteld. Bovendien kunnen mondmaskers uit polyester maximaal 30 keer veilig worden hergebruikt.
Daarnaast wordt er slechts één masker geleverd. Experten raden nochtans aan om er minimaal drie te hebben: één exemplaar om te dragen, één om indien nodig te kunnen wisselen en één om thuis in de was te steken. Het resultaat is dat elke bewoner van de deelnemende steden en gemeenten dagelijks een wasmachine zal mogen laten draaien.
Niet compatibel met federale filters
Eind april kondigde minister Koen Geens (CD&V) aan elke burger tussen 4 mei en 20 mei twee van die filters zou krijgen, en dat die geïntegreerd kunnen worden in een mondmasker. De 300.000 bestelde mondmaskers blijken nu echter niet geschikt te zijn voor deze filters, maar dat “was nooit de bedoeling” volgens burgemeester Van Quickenborne. De bestelde maskers hebben geen voorziening om een filter te plaatsen.
‘Too little, too late’
We krijgen te weinig mondmaskers en deze komen ook hopeloos te laat. Wouter Vermeersch, fractieleider Vlaams Belang Kortrijk: "De stadsbesturen hadden veel eerder al op eigen initiatief mondmaskers moeten bestellen. De ganse aankoopoperatie werd bovendien amateuristisch aangepakt. Men zegt wel eens: ‘veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven’. Op de dag dat dit ene beloofde mondmasker eindelijk in de bus zal vallen, zal het niet meer zijn dan een veel te duurbetaald gadget. Misschien kunnen we het achteraf een plaatsje geven in onze milieubox?"
Wouter Vermeersch
Fractieleider gemeente- en politieraad