menu
Word Lid
Criminaliteit Kortrijk stijgt met 10%


De criminaliteit in Kortrijk is in 2018 met 10,1 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Opvallend zijn de stijgingen in de diefstallen met geweld en de inbraken. “Er moet een kordate aanpak komen en dringend meer mensen en middelen voor onze politie", zegt fractieleider Wouter Vermeersch.

De criminaliteitscijfers stijgen fors in Kortrijk. "Deze stijging stemt overeen met de signalen die wij krijgen van de vele burgers die ons contacteren. Het zoveelste bewijs dat de halfzachte aanpak van de stadscoalitie van Open VLD, N-VA en sp.a faalt", zegt Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

Diefstallen met geweld

Opvallend is dat het aantal gevallen van diefstal met geweld zonder wapens in de lift zit. Dat cijfers steegt met maar liefst 56 procent in Kortrijk. In de binnenstad weten de daders blijkbaar de camera’s heel goed staan. Veel van die feiten gebeuren rondom het Casinoplein, Louis-Robbeplein en het conservatorium. Ook het aantal drugsdelicten is toegenomen. Daarnaast valt de stijging van het aantal fietsdiefstallen (van 450 in 2017 naar 547 in 2018) op. Dat is een stijging van 22 procent. We krijgen ook steeds meer te maken met vandalisme en kleine openbare criminaliteit. "Het is belangrijk dat we de realiteit onder ogen zien, daders zijn al te vaak nieuwkomers", benadrukt Vermeersch.

Inbraken

Ook de inbraken nemen toe in Kortrijk. In de ganse politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) werd in meer dan 300 woningen ingebroken. In Kuurne is er zelfs sprake van een stijging van 150%. In Kortrijk stegen de inbraken in bedrijven met 41%. "Onze open grenzen zijn een vrijgeleide voor criminaliteit. Buitenlandse dievenbendes krijgen vrij spel", besluit Vermeersch.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF