Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Centrum Kortrijk: zone 20 en géén doorgaand verkeer

Centrum Kortrijk: zone 20 en géén doorgaand verkeer
Lokaal @ Vlaams Belang

De straten in het historisch hart van Kortrijk worden allemaal een woonerf, óók de Onze-Lieve-Vrouwestraat dus. In een woonerf mogen auto's en fietsen maar 20 kilometer per uur rijden, voetgangers hebben er voorrang. Het gaat om lokaal verkeer. Dat betekent dat er geen doorgaand verkeer meer mogelijk zal zijn naar de Grote Markt.

Dit is een slag in het gezicht van buurtbewoners en ondernemers.”

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


Wouter Vermeersch: “Net nu horeca en handelszaken in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en Grote Markt recht krabbelen, met deze plannen afkomen, is een slag in het gezicht van de ondernemers, maar ook van de buurtbewoners.

Al te vaak stellen we vast dat in het centrum de zone 30 niet wordt gerespecteerd. Is het dan een prioriteit om over te schakelen naar een woonerf en dus een zone 20?", vraagt Vermeersch zich af. "Nu het verkeer in en om onze stad steeds meer vastloopt, nog een belangrijke invalsweg afsluiten, is gewoon te gek voor woorden. Dat wegpesten van auto's is nefast en moet stoppen."

Het gaat opnieuw om een aankondiging door het stadsbestuur zonder enig voorafgaand overleg. Vermeersch: "Deze aankondigingspolitiek zorgt voor vele vragen: kan de doorgang van de veiligheidsdiensten nog worden gegarandeerd? Hoe kan individueel en collectief vervoer ordentelijk worden georganiseerd in deze moelijke periode waarin bedrijven proberen de activiteiten te hernemen? Was er coördinatie en overleg met de middenstandsorganisaties over deze plannen?"

Vlaams Belang Kortrijk maakt zich zorgen om de vele handelaars, ondernemers en horeca-uitbaters in de buurt. "Wij hopen alvast dat er geen nieuwe economische slachtoffers gaan vallen. Denk we maar aan de sluiting van Brasserie César op de Grote Markt in 2019. De Kortrijkse horeca reageerde toen massaal en heel veel horeca-uitbaters stond toen al het water aan de lippen", besluit Vermeersch.

Wouter Vermeersch

Fractieleider gemeente- en politieraad