Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Belastingen taxi’s gans jaar kwijtgescholden, dankzij VB

Belastingen taxi’s gans jaar kwijtgescholden, dankzij VB
Lokaal @ Vlaams Belang

Onder druk van Vlaams Belang worden de retributies voor Kortrijkse taxichauffeurs een gans jaar kwijtgescholden. De Kortrijkse taxisector heeft het immers moeilijk sinds de coronacrisis. Er zijn minder klanten, omdat ook hotels, beurzen en horecazaken door de coronacrisis getroffen zijn en er in bedrijven minder internationale activiteit is. De omzet van de taxibedrijven is de afgelopen maanden teruggevallen.

Ons oppositiewerk en focus op de taxisector loont.

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)


Op 15 juli 2020 kregen de Kortrijkse taxichauffeur volgende communicatie van de stadsadministratie: “De belasting/retributie voor 2020 wordt voor de eerste twee kwartalen vrijgesteld! Dit wil zeggen dat je de helft van de belasting/retributie zal moeten betalen dit jaar!”. Dit in tegenstelling tot eerdere beloften door het stadsbestuur om de belastingen voor het ganse jaar kwijt te schelden.

Wouter Vermeersch, fractieleider van Vlaams Belang Kortrijk, ondervroeg bevoegd schepen Arne Vandendriessche (Open VLD - Team Burgemeester) over de kwestie op de gemeenteraad van september: “In het kader van de corona-steunmaatregelen beloofde u nochtans dat de belasting-retributie op de vergunning van exploitanten en de retributie op de standplaatsen in Kortrijk zou worden kwijtgescholden voor het ganse jaar. Nu vernemen wij dat niet het ganse jaar wordt kwijtgescholden, maar slechts de eerste twee kwartalen. Zal dit worden rechtgezet?

Het stadsbestuur draait nu bij, want op de gemeenteraad van maandag 12 oktober 2020 wordt beslist om de belasting op taxidiensten en de retributie voor taxidiensten voor het ganse jaar op te heffen. Vanaf 1 januari 2021 zal de belasting en retributie dan weer worden geactiveerd. Wouter Vermeersch: “Wij zijn verheugd dat de Kortrijkse taxisector na onze tussenkomst krijgt waar zij recht op heeft en deze belastingen voor het ganse jaar worden kwijtgescholden. Ons oppositiewerk en focus op de taxisector loont.

TAXISECTOR OPKUISEN

Toch blijft Vlaams Belang ook kritisch voor de problemen in de sector. Vermeersch: “Een blootvoetse taxichauffeur aan AZ Groeninge of een slapende taxichauffeur aan het station? Het kan allemaal in Kortrijk. Het is een publiek geheim dat er heel wat allochtone taxichauffeurs rondrijden in onze stad die criminele feiten hebben gepleegd, onvoldoende Nederlands kennen en ook de regels aan hun laars lappen. De chauffeurs zijn nochtans verplicht goed gedrag en zeden, talenkennis en beroepsbekwaamheid aan te tonen.

Vlaams Belang zette het probleem op de politieke agenda en na kritische vragen zijn de stadsdiensten de sector nauwer gaan volgen. Maar we zijn er nog lang niet: “de taxisector moet opgewaardeerd en opnieuw het uithangbord worden voor bezoekers van onze Guldensporenstad. De rotte appels moeten eruit!”, besluit Vermeersch.

Wouter Vermeersch

Fractieleider gemeente- en politieraad