menu
Word Lid
Kortrijkse bevolking wordt vervangen

Wouter Vermeersch: “Onze stad kreunt onder de massale immigratie, daarom moet er een vestigingsstop komen.
Carmen Ryheul: “Het Nederlands moet voor ons de omgangstaal blijven. De Kortrijkzanen moeten zich thuis kunnen blijven voelen in hun eigen buurt.

1 op 3 jonge moeders is anderstalig. 1 op 5 leerlingen spreekt thuis geen Nederlands. Deze onvoorstelbare cijfers zijn bovendien, in de afgelopen bestuursperiode, ontzettend sterk gestegen. Vlaams Belang wil een vestigingsstop en taalklassen.

1 op 3 jonge moeders - Bron: Kind en Gezin (klik hier)

31% van de borelingen in Kortrijk hadden op 31 december 2017 een moeder die geen Nederlands tegen hen spreekt. ‘Turks - Arabisch - Berbers’ is daarbij de grootste anderstalige groep (9,5%). Het cijfer voor West-Vlaanderen ligt op 17%. In 2012 was het cijfer voor Kortrijk nog 23%, een toename dus met een derde onder de huidige stadcoalitie van Van Quickenborne, N-VA en sp.a.

32% had in 2017 bovendien een moeder van niet-Belgische origine. Het leeuwendeel is afkomstig uit de Magreb en andere Afrikaanse landen (15,9%). 16,5% van de kinderen zelf is niet-Belg, waaronder 5,9% uit Afrika.

1 op 5 leerlingen - Bron: Vlaams Agentschap voor Onderwijsdiensten (klik hier)

21% van de leerlingen in het basis onderwijs in Kortrijk sprak tijdens het schooljaar 2017 - 2018 geen Nederlands in het gezin. Het West-Vlaamse cijfers ligt op 11%. In het schooljaar 2010 - 2011 was dat cijfers nog 16,5%, een stijging dus met een kwart.

In basisschool Sint-Jozef is de situatie ronduit schrijnend met 81% anderstaligen in het lager onderwijs.

Als de thuistaal niet het Nederlands is, betekent dat niet noodzakelijk dat niemand anders in het gezin Nederlands spreekt. Voor een belangrijk deel is dat echter wel het geval. Carmen Ryheul: “We raken steeds verder van het thuisgevoel dat we willen teruggeven aan de Kortrijkzanen. Het is belangrijk dat we het Nederlands als omgangstaal blijven omarmen.

Kelly Detavernier van N-VA is als schepen bevoegd voor onderwijs. Het Vlaams Belang drukt erop dat in onze scholen het Nederlands de voertaal moet zijn en de enige omgangstaal tussen de leerlingen onderling, zowel in de klas als op de speelplaats. Het toelaten van anderstalige leerlingen die geen of gebrekkig Nederlands praten in een klas is problematisch voor de onderwijskwaliteit. Leerlingen die onvoldoende Nederlands spreken, horen minstens thuis in een taalbadklas.

Wouter Vermeersch: “De massale immigratie ondergraaft onze Kortrijkse samenleving. Dat zorgt voor enorme uitdagingen op het vlak van onderwijs, huisvesting, zorg en criminaliteit. Om nog maar te zwijgen over de vele samenlevingsconflicten. Vlaams Belang pleit voor een vestigingsstop voor niet-Europese vreemdelingen voor Kortrijk en de deelgemeenten.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF